Zwanger

Zwangerschap

Je bent zwanger! De start van een spannende en bijzondere periode in je leven

Gefeliciteerd, je bent zwanger! De start van een spannende en bijzondere periode in je leven. Zodra je weet dat je zwanger bent kun je direct bij ons terecht voor een intake- en kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek nemen we een aantal zaken met je door zoals eventuele eerdere zwangerschappen, leefgewoonten, ziekten, operaties, gebruik van medicijnen en allergieën. Verder krijgt u advies over voeding, vitamines en leefstijl.

Tijdens het eerste bezoek wordt je ook kort onderzocht. De bloeddruk wordt gemeten en je gewicht wordt afgenomen. Eventueel wordt ook je buik afgetast en wordt het hartje van de baby beluisterd (dat is mogelijk vanaf 12 weken zwangerschap). Tenslotte wordt er bloed afgenomen om de bloedgroep te bepalen en om te onderzoeken op eventuele aandoeningen.

Elke vrouw is uniek en zo is ook elke zwangerschap uniek en bijzonder. Voor veel vrouwen is een zwangerschap een nieuwe ervaring, maar ook als je al een keer eerder bent bevallen brengt een zwangerschap spanning en dus ook vragen met zich mee. Je kunt alles aan ons vragen of bespreekbaar maken. Zijn er bijzondere omstandigheden? Laat het ons dan weten. Wij horen graag wat je wensen en behoeften zijn zodat we de begeleiding hierop kunnen afstemmen.

Hoe lang ben jij al zwanger?
Hoe vertel je het aan familie?
Jouw zwangerschap in 42 weken
 1. Jullie krijgen een baby!

  Gefeliciteerd! Je bent zwanger en jullie verwachten een prachtige baby. De komende maanden worden enorm spannend en er zal heel veel op je af komen. Waar kan je in ieder geval direct mee beginnen? Maak zo snel mogelijk een afspraak bij Jy & Ik Verloskunde voor een intakegesprek. Daarnaast kan je meteen beginnen met het slikken van foliumzuur (0,5 gram per dag) en net is goed om je goed in te lezen over het veranderen van je leefgewoonten (voeding, medicatie, etc).

 2. Welkom bij Jy & Ik Verloskunde

  Tijdens de eerste afspraak in onze praktijk maken we kennis met elkaar en voeren we een intakegesprek. Soms wordt er ook een echo gemaakt. Tijdens het intakegesprek willen we zoveel mogelijk informatie over jou zoals leefgewoonten, ziekten, operaties, eerdere zwangerschappen, medicijngebruik, allergieën. Ben je helemaal gezond en verwachten we geen problemen? Dan blijf je onder controle bij de verloskundige. In geval van een situatie waarbij er extra behandeling nodig is, dan verwijzen we je door naar de gynaecoloog.

 3. Termijnecho

  In de 10e week maken we een termijnecho en kunnen we de uitgerekende datum vaststellen. We zullen je ook informeren over de eventuele aanvullende prenatale testen die voor jou mogelijk zijn. 

 4. Hoor het hartje kloppen

  Nu starten de reguliere controles. Hierbij wordt de bloeddruk, gewicht, groei van je buik gemeten/ gecontroleerd. Ook luisteren we naar t hartje. Vanaf nu ben je ook welkom op t hartjes spreekuur. Het hartjes spreekuur is elke maandag van 18:30 uur tot 19:30 uur.

 5. Reguliere controle

  Tijdens deze reguliere controle bespreken we de bloeduitslagen en meten je bloeddruk. Het is belangrijk om je in deze week voor kraamzorg aan te melden. Neem contact op met je zorgverzekeraar en bespreek de mogelijkheden van kraamzorg en het recht op een kraampakket. Ook bespreken we de 20 weken echo die eraan komt. Voor deze echo geven we je een verwijzing mee.  

 6. 20 weken echo

  De 20 wekenecho wordt bij de STAR gedaan. Tijdens deze echo wordt er een lichamelijke screening van je baby gemaakt. De echoscopist controleert de baby van top tot teen en kijkt of het beeld past bij een normale ontwikkeling van een foetus. De uitslag wordt door de echoscopist van de STAR medegedeeld. Het is belangrijk dat je in deze week de kraamzorg al hebt geregeld. 

 7. Groei van de baby

  Tijdens deze controle luisteren we naar de hartslag van de baby en meten we jouw bloeddruk. Daarnaast meten we de stand van je baarmoeder op. Dit geeft ons informatie over de groei van jullie baby en het vruchtwater. Als we vinden dat de groei van je baarmoeder voorloopt of achter blijft op de gemiddelde groei, dan plannen we een groeiecho in. Ook bespreken we eventuele bijzonderheden van je zwangerschap.

  Als het nodig is, geven we tijdens deze controle een verwijzing voor een bloedtest om zwangerschapssuikerziekte ui te sluiten. Of dit voor jou van toepassing is hangt af van je (start)gewicht, etnische achtergrond en gezondheid in de directe familie. Vaak hebben we dit al besproken tijdens het intakegesprek. 

 8. Geboorteplan

  Vanaf nu zien we elkaar elke 3 weken voor controle. Ook is het goed om na te denken over het geboorteplan. Waar wil je bevallen? Wie wil je dat erbij aanwezig zijn? Wie knipt de navelstreng door? Allemaal zaken die je kan opschrijven in het geboorteplan. Laat ons vooral weten wat je wensen zijn en we proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. 

 9. Groeiecho

  In de 30e week van de zwangerschap doen we vaak een groeiecho. We meten de groei van de baby en het vruchtwater. We kijken ook naar de ligging van het kindje en de placenta. Indien nodig, herhalen we dit over 4 weken nog een keer. We sluiten af met een kleine bloedafname je ijzergehalte te meten. 

 10. Een  normale controle

  We doen een reguliere controle. We bespreken de bevalling die steeds dichterbij komt. Heb je nog vragen of zorgen, laat het ons weten. Wij staan voor je klaar. 

 11. Uitwendig onderzoek

  Is de baby ingedaald of nog niet? Dat controleren we door middel van een uitwendig onderzoek. Als je een geboorteplan hebt, dan ontvangen we deze graag zodat we deze tijdens de volgende afspraak samen kunnen bespreken. We bespreken ook wanneer je ons moet bellen als het gaat om de bevalling. Heb je nog vragen over de bevalling, laat het ons dan weten.

 12. Voorbereiden op de bevalling

  Tijdens deze afspraak bespreken we de wensen uit het eventuele geboorteplan.

 13. Alles klaar?

  Je zit in de 38e week van je zwangerschap en je mag nu bevallen. Toch zien we je graag nog even voor een controle. De meeste baby’s worden geboren in de 40e of 41e week geboren. 

 14. Extra controle

  Misschien is deze afspraak niet nodig, maar als de baby nog niet is geboren dan zien we je graag nog eens voor controle. 

 15. Uitgerekend!

  In deze week ben je uitgerekend! Is er al wat gaande? Of gebeurt er nog niks? Vandaag bespreken we de mogelijkheden om de bevalling te stimuleren en de gevolgen daarvan. We horen graag wat jouw voorkeuren zijn.

 16. De baby laat op zich wachten

  Wat mooi is, laat op zich wachten. Kies je ervoor om te blijven wachten dan controleren we deze week nog even het vruchtwater. Als je het wilt, kunnen we rond deze week zorgen dat je ingeleid wordt. 

 17. Nog niet bevallen?

  Ben je in deze week nog niet bevallen, dan verwijzen wij je in deze week naar het ziekenhuis om de bevalling in te leiden. Maar de kans is erg groot dat je inmiddels al lang bent bevallen en thuis geniet van je prachtige baby.   

Echoscopie

De volgende echo’s worden standaard door Jij & Ik Verloskunde aangeboden

 • Vitaliteitsecho bij 8 weken
 • Termijn echo bij 12 weken
 • Groeiecho bij 30 weken

Het is niet mogelijk om bij ons een pretecho te maken. Dit kan je wel bij een echobureau laten doen.

Prenatale screening

Je kunt een prenatale screening laten doen. Hierbij wordt jouw ongeboren kind onderzocht op een aantal afwijkingen. Er zijn twee onderzoeken:

 • Screening op down-, edwards-, en pataussyndroom (meer info)
 • De 20 weken echo (meer info)

Deze onderzoeken zijn niet verplicht, dus het is aan jou de keus om deze onderzoeken wel of niet te laten doen. Voor meer informatie over deze onderzoeken verwijzen we je naar www.pns.nl.