Zwanger, werk en coronavirus

Wanneer je als zwangere buitenshuis werkt, ben je misschien bang om besmet te raken met het coronavirus. Het RIVM heeft daarom een richtlijn gepubliceerd voor zwangerschap op het werk tijdens de uitbraak. Loop je als zwangere extra risico op COVID-19? En wat zijn je rechten op je werk als je zwanger bent tijdens de corona-uitbraak?

 

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat in verschillende varianten voorkomt. De variant die zich nu verspreidt, veroorzaakt de griepachtige ziekte COVID-19. Bij de meerderheid van de besmette mensen verloopt deze ziekte mild. Dit betekent dat je weinig klachten hebt en niet ernstig ziek wordt. Voor mensen met een zwakkere gezondheid en ouderen kan COVID-19 gevaarlijk zijn.

 

Loop je als zwangere extra risico tijdens de corona-uitbraak?

Het onderzoek naar het coronavirus is in volle gang. Op dit moment lijkt besmetting met het coronavirus bij zwangere vrouwen hetzelfde te verlopen als bij niet-zwangere vrouwen. Of je als zwangere extra vatbaar bent voor dit specifieke virus, kan nog niet gezegd worden.

Voor zover tot nu toe bekend is uit kleinschalig onderzoek geeft COVID-19 geen extra risico op een miskraam of op aangeboren afwijkingen bij je kindje. Wel kan hoge koorts tijdens je zwangerschap, net zoals bij andere infectieziektes, een risico zijn voor je ongeboren baby. Daarom is het goed om bij klachten je temperatuur in de gaten te houden. Bel je huisarts of gynaecoloog als je temperatuur boven de 38°C stijgt.

Corona-uitbraak en je rechten op je werk als je zwanger bent

Je werkgever is verplicht om je te beschermen tegen besmetting met infectieziektes. Je hebt dus ook recht op maatregelen die je beschermen tegen COVID-19. Daarom zijn de volgende maatregelen opgesteld:

 • Werk zoveel mogelijk thuis. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het belangrijk dat je thuiswerkt als dit mogelijk is. Hierbij is je werkgever verplicht om voor de juiste apparatuur te zorgen. Ook heb je recht op een goede stoel en een goed bureau, als dit nodig is.
 • Mensen in contactberoepen mogen voorlopig niet werken.Hieronder vallen onder andere nagelstylisten, pedicures, schoonheidsspecialistes, kappers en visagisten.
 • Ga niet werken bij (milde) klachten. Hierbij kan je denken aan hoesten, een verkoudheid of keelpijn. Blijf in dat geval thuis om verspreiding van het virus te beperken. Werk je in een vitaal beroep? Meld je dan ziek als je koorts hebt.
 • Je hebt recht op voldoende bescherming wanneer je met COVID-19 in aanraking komt. Kom je tijdens je werk in aanraking met mensen of materialen die (mogelijk) besmet zijn? Dan mag je je werk alleen uitvoeren als je je hierbij voldoende kan beschermen door middel van beschermende kleding en hulpmiddelen.
 • Overleg met je werkgever als je intramuraal in de zorg werkt. Werk je intramuraal, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, verzorgingstehuis of een zorginstelling? Dan kan je in principe als zwangere je werk blijven doen, zolang je jezelf goed kan beschermen. Overleg met je werkgever of er aanpassingen nodig zijn.
 • Je hebt recht op aangepast werk als je extramuraal in de zorg werkt. Vanaf 28 weken zwangerschap heb je recht op aangepast werk als je extramuraal werkt, bijvoorbeeld in de thuiszorg of kraamzorg. Overleg met je werkgever wat deze aangepaste werkzaamheden kunnen zijn.

 

Hygiënemaatregelen tijdens de corona-uitbraak

Tijdens de uitbraak van het coronavirus is het belangrijk dat je jezelf en de mensen om je heen beschermt. Houd daarom de volgende hygiënemaatregelen in gedachten:

 • Was regelmatig je handen met water en zeep en droog ze het liefst af met een papieren handdoek
 • Nies en hoest in je elleboogplooi
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik gelijk weg
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand tot anderen
 • Blijf thuis als je (milde) gezondheidsklachten hebt. Werk je in een vitaal beroep? Dan hoef je pas thuis te blijven als je koorts hebt

 

Wil je meer weten over zwanger zijn, werk en het coronavirus? Bekijk dan de website van het RIVM voor de meest actuele informatie.