“Daarom moet mama de mensen gaan helpen.”

Verpleegster Tessa De Vos (24) uit het Zeeuwse Sas van Gent plaatste maandag een emotionele brief op Facebook. Ze is zwanger en maakt zich zorgen over haar ongeboren dochtertje, nu ze in het ziekenhuis dagelijks te maken krijgt met het coronavirus. Ze werd overspoeld met aanmoedigende reacties.

De Vlaamse woont al 2,5 jaar in Sas van Gent en werkt (als grensarbeider) bij het AZ Sint-Lucas ziekenhuis in Gent. Ze verzorgt daar kwetsbare ouderen op de afdeling Geriatrie. Nu het coronavirus op haar afdeling heeft toegeslagen, vreest ze voor haar ongeboren kindje. Ze schreef de angst van zich af in een Facebook-bericht:

Dag kleine meid,

Weet dat ik jou al ontzettend graag zie!

Mama zou jou ook het liefst tegen alles willen beschermen.

Maar mama is een verpleegster en er is iets verschrikkelijks aan het gebeuren in de wereld. Daarom moet mama de mensen gaan helpen.

Ik hoop dat je dit kan begrijpen, want lieve meid wij zijn “geen” risicogroep, dus moeten we blijven doorwerken. Mama gaat er alles aan doen om jou zo goed mogelijk te blijven beschermen!

Ik hoop dat je daar nog goed zit in mijn buikje en dat er geen enkel virus je kan raken. Het spijt me lieve meid, maar mama doet haar best. Samen gaan we ervoor en ik kan niet wachten om jou te ontmoeten! Mama moet nu gaan want er zijn veel mensen aan het hoesten en hebben mijn hulp nodig.

 

Onwetendheid over het virus

,,Ik schreef het vooral uit angst, denk ik”, zegt ze. ,,En de onwetendheid die er is over het virus. Wat voor invloed het heeft op zwangere vrouwen. Dat kan niemand zeggen, natuurlijk.”

Uit pril onderzoek in China blijkt dat zwangere vrouwen niet meer risico lopen dan andere mensen. Het coronavirus zou ook niet worden overgedragen naar het ongeboren kindje. Toch is nog veel onbekend. Deskundigen geven aan dat zwangere vrouwen die flink ziek worden meer kans hebben op vroeggeboorte en complicaties.

 

Het bericht van De Vos kreeg 1400 likes, 800 reacties en werd 1000 keer gedeeld. ,,Ik kreeg vooral veel reacties van mensen die me aanmoedigen om thuis te blijven. Maar dat gaat niet zomaar en ik moet ook nog maar een paar weken werken. Dus het is nu aftellen.” Ze houdt het werk tot nu toe wel goed vol. “Natuurlijk zeggen ze dat er pas volgende week een piek zal zijn, dus dat zullen we moeten afwachten.”