COVID-19 maatregelen bij Jij & Ik Verloskunde

Het is algemeen bekend dat er landelijk verschillende maatregelen worden getroffen om de verspreiding van het COVID-19 (Coronavirus) te beperken. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat een infectie met het Coronavirus bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij de rest van de geïnfecteerden. Omdat er nog niet veel data beschikbaar zijn over zwangere vrouwen en hun kinderen hebben de NVOG, KNOV, NVK en RIVM besloten de RCOG-richtlijn te volgen.

De zorgverlening van Jij & Ik Verloskunde loopt gewoon door, maar wel met enkele aanpassingen. We vragen je dus om rekening te houden met het volgende;

Intakes

Het is nog steeds mogelijk voor nieuwe zwangeren om zich in te schrijven bij Jij & Ik Verloskunde. Alle intakes worden voorlopig (tot nader bericht) wel telefonisch afgenomen. Daarna wordt er een kort bezoek op de praktijk gepland voor een echo en om de nodige metingen te doen (gewicht, bloeddruk, etc).

Spreekuren/controles

Het spreekuur (de controles van je zwangerschap) gaan gewoon door. Echter, wordt de periode tussen de verschillende controles verlengd, om zoveel mogelijk persoonlijk contact te vermijden. Voor vragen of advies vragen we om deze zoveel mogelijk telefonisch of via de chatfunctie van onze website aan ons te stellen, zodat we tijdens de controles de tijd zoveel mogelijk kunnen beperken tot de groeiecho’s, hartje beluisteren van de baby en bloeddrukmetingen (de nodige controles). Dit doen we om de veiligheid van jou en je (ongeboren baby) voorop te stellen.

Handen desinfecteren

Wij verzoeken alle zwangeren om de handen te desinfecteren bij binnenkomst van de spreekkamer. Daarnaast zullen wij zoveel mogelijk onnodig lichamelijk contact proberen te voorkomen, dat betekent dat we geen handen zullen schudden en nog vaker onze handen zullen wassen en desinfecteren.

Kom alleen naar het spreekuur

We begrijpen dat het erg vervelend is, maar tot nadere berichtgeving vragen we alle zwangeren om alleen naar het spreekuur te komen. Dus zonder partner, kinderen of andere personen. Hiermee willen we het risico van besmetting zoveel mogelijk beperken. Als je, om wat voor reden dan ook, toch je partner wilt meenemen, bel ons dan even van tevoren om dit te overleggen.

Centering Pregnancy®

De Centering Pregnancy® bijeenkomsten worden voor de komende periode gecanceld. Alle zwangeren worden persoonlijk gebeld om individuele controles te plannen in plaats van de Centering Pregnancy® bijeenkomsten.

Heb je koorts?

Wanneer je koorts hebt (meer dan 38 graden Celcius) én hoest of kortademig bent, willen we je vragen om niet naar de praktijk te komen maar telefonisch contact op te nemen met ons én je huisarts.

Thuis bevallen of ziekenhuis

Het valt te overwegen om thuis te bevallen als je geen indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen om contacten in het ziekenhuis te beperken. Bovendien is de capaciteit in de ziekenhuizen beperkt. Ga je bevallen en jij of één van je huisgenoten heeft last van koorts én hoesten of kortademigheid? Meld dit dan van te voren aan de telefoon.

Kraamvisites

Kraamvisites gaan we deels telefonisch of via videoverbinding doen, zolang de situatie dat toelaat. Uiteraard komen we wel langs voor de hielprik. Wanneer we wel op kraamvisite komen willen we graag zo min mogelijk andere mensen treffen dus graag geen visite aanwezig in huis als de verloskundige langs komt. Wanneer jij of één van je huisgenoten klachten als koorts én hoesten of kortademigheid hebt willen wij daar graag over gebeld worden.

We begrijpen dat het vervelend is, maar we hopen op je begrip. Bij Jij & Ik Verloskunde staat het welzijn en de gezondheid van jou en je (ongeboren) baby altijd voorop en we doen er alles aan om de beste zorg te blijven leveren. Mocht je nog vragen hebben dan kan je altijd contact met ons opnemen via onze gebruikelijke contactinformatie of via de chat op onze website.

Voor actuele informatie over de maatregelen rondom het COVID-19 virus verwijzen we je naar de website van het KNOV en het RIVM.