Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli

Partners krijgen vanaf 1 juli recht op aanvullend geboorteverlof, waarmee de verlofperiode een stuk langer wordt.

 

AANVULLEND GEBOORTEVERLOF
Vanaf 1 juli heeft een partner recht op aanvullend geboorteverlof. Van dit verlof is pas sprake ná het gewone geboorteverlof. Hiermee kun je vijf keer de uren die je in een week werkt vrij nemen, binnen zes maanden vanaf de geboorte. Het UWV betaalt dan 70% van je loon uit.

 

GEBOORTEVERLOF
Dan het ‘gewone’ geboorteverlof. Bij het geboorteverlof heeft de partner recht op een aantal dagen betaald verlof. Je krijgt de uren die je in één week werkt als vrije dagen, die je binnen vier weken na de geboorte van je kind op moet nemen. Je loon wordt 100% doorbetaald door je werkgever.

 

OUDERSCHAPSVERLOF
Het ouderschapsverlof geldt voor beide ouders van het kind en kun je tot acht jaar na de geboorte aanvragen. Hier gaat het om 26 keer het aantal uur dat je in een week werkt, maar wordt doorgaans niet doorbetaald. Het is wel handig om dat even te dubbelchecken in de cao die voor jouw werkplek geldt, sommige bedrijven betalen dit verlof wel (deels) uit.

 

ZWANGERSCHAPSVERLOF EN BEVALLINGSVERLOF
Dan is er natuurlijk ook nog verlof voor degene die het kind op de wereld moet zetten. Het begint bij het zwangerschapsverlof, dat vier tot zes weken voorafgaand aan de uitgerekende datum ingaat. Krijg je een meerling? Dan kan dit verlof oplopen tot tien weken. Je krijgt 100% uitbetaald door je werkgever, met compensatie van het UWV.

Wanneer je bent bevallen, heb je nogmaals recht op tien weken verlof. Heb je de zes weken zwangerschapsverlof niet gehaald, dan mag je de overgebleven weken zwangerschapsverlof bij het bevallingsverlof optellen. Ook hier krijg je je volledige loon uitbetaald door je werkgever en het UWV.

 

CALAMITEITENVERLOF
Ook je partner krijgt vrij wanneer jij moet bevallen. Dat is het calamiteitenverlof en geldt voor de dag of dagen van de bevalling zelf. Het loon wordt volledig uitbetaald door de werkgever.